V Nitre chcú postupne odstrániť bariéry pre postihnutých

13.03.2013 Nitra

Nitra 13. marca (TASR) – Mesto Nitra má ako prvé na Slovensku strategický dokument pre odstraňovanie bariér pre hendikepovaných ľudí.

Dokument vypracoval odbor sociálnych vecí na Mestskom úrade Nitra a predchádzalo mu monitorovanie vybraných inštitúcií z oblasti verejných, zdravotníckych, kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií, dopravy, športovísk, obchodných centier, ubytovacích zariadení, reštaurácií a služieb. Na vypracovaní dokumentu participovali aj predstavitelia komunity ľudí so zdravotným postihnutím, rodičia a seniori. Monitorovanie zabezpečili odborníci z hľadiska dostupnosti zrakového, sluchového, mentálneho a telesného postihnutia. Výsledkom monitorovania 117 objektov bolo zostavenie mapy bezbariérovosti „Nitra bez bariér“, ktorá ponúka prehľad dostupnosti vybraných objektov a inštitúcií v meste Nitra s označením podľa farebného rozlíšenia, pre ktorý druh zdravotného postihnutia sú dostupné. Cieľovou trasou monitorovania bariér bola podľa spracovateľky dokumentu Zory Pauliniovej časť Starého mesta, kde je najvyššia mobilita peších.

V meste budú dve trasy
Na základe zmapovania bariér na vybraných trasách priamo v teréne pripravili spracovatelia analýzu bariér pre ľudí so zdravotným postihnutím. Najčastejšími a najviditeľnejšími bariérami v meste sú fyzické bariéry, existujú tu však aj sociálne a komunikačné bariéry. Najprístupnejšou verejnou inštitúciou je mestský úrad. V súčasnosti sú bariérami najviac limitovaní ľudia so zrakovým a sluchovým postihnutím. Zdravotnícke zariadenia, školy, kultúrne ustanovizne i služby ako ubytovanie či stravovanie nezohľadňujú potreby najmä týchto dvoch skupín. Súčasťou dokumentu sú aj návrhy riešení, ktorých realizácia povedie k odstráneniu bariér.

Základnú osnovu bezbariérového pohybu v meste by mali tvoriť dve trasy. Západo-východná povedie od krajského súdu k Slovenskej poľnohospodárskej univerzite, severo-južná bude smerovať od Staničnej cez Coboriho, Štefánikovu, Svätoplukovo námestie, Mostnú, Župné námestie, Farskú a Samovu až po Pribinovo námestie. Hlavnými kritériami pri výbere ďalších krokov, ktoré sa Mesto Nitra rozhodne realizovať, bude ekonomická náročnosť a vplyv na zlepšenie kvality života ľudí so zdravotným postihnutím.

Medzi ľuďmi s rôznymi typmi postihnutia v meste Nitra sú štatisticky najväčšou skupinou ľudia s poruchami pohybového ústrojenstva a osoby na vozíku. Ich odhadovaný počet je vyše 2500. Ľudí s mentálnym postihnutím žije v meste podľa štatistického odhadu zhruba 2300, ľudí so zrakovým postihnutím vyše 450 a so sluchovým postihnutím vyše 750 ľudí.
 

Vyberte región